torsdag 26 juli 2012

Flickan från ovan - Alice Sebold

Det här är en fantastisk läsupplevelse! För mig är det en bok i klass med 'Själens osaliga längtan' och 'Någonstans inom oss'. Frågan om vad som händer när man dör, om allt blir svart - om man på något sätt hänger kvar, om man kan påverka eller kommunicera - denna fråga blir återigen något att fundera över.

Mordet på den fjortonåriga Susie Salmon är bokens stora snurr, det är där det börjar. Och det är det allt handlar om. Den mördade flickan som från sin plats i himlen ser familjen undra och oroa sig efter det att hon försvunnit. Susie ensam sitter såklart inne med alla svar. Bara hon vet sanningen. Men som läsare får man direkt vetskap om vem det är som våldtagit och mördat Susie. Det handlar inte bara om jakten på en mördare, framför allt är det en berättelse om flickans familj och vänner som finns kvar. Deras sorg och ansträngning till ett fortsatt fungerande liv.

Mot slutet av boken var tårarna nära många gånger, och vid ett par tillfällen svämmade det såklart över. Jag älskar att bli berörd av en bok såhär. Så mycket känslor, och så mycket tankar. Den här boken är egentligen allt annat än en berättelse om ett brutalt mord på en ung flicka...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar